Luchtvochtigheid
In de zomer is de luchtvochtigheid hoger dan in de winter. In de winter is de luchtvochtigheid vaak lager, dit resulteert bijvoorbeeld in een droge huid en droge lippen. Kou is hier niet de oorzaak van, maar een lage luchtvochtigheid. Om een droge huid en/of droge lippen goed te onderhouden is het aan te raden om bijvoorbeeld een lippenbalsem en/of een lotion te gebruiken. Je voed hiermee de huid waardoor hij weer goed verzadigd is.
Het zelfde geldt voor jouw laminaat of parketvloer. Een parketvloer is een levend product en vraagt om de juiste vochtigheid en de juiste voeding. In de zomer gaat dit vaak vanzelf, maar in de winter moeten we in een aantal gevallen onze vloer even helpen. Maar hoe kan je dit doen?
Goede luchtvochtigheid
Allereerst is het belangrijk om te weten welke luchtvochtigheid goed is voor jou vloer. Bij een percentage tussen de 50 en 70 procent spreken we over een goede luchtvochtigheid. Zorg is dus om het binnen deze waardes te laten vallen. Maar hoe weet je nou dat de luchtvochtigheid in jouw huis goed zit?
Een hygrometer meet o.a. de temperatuur in de woning, maar ook de luchtvochtigheid. Valt de luchtvochtigheid binnen deze waardes? Dan zit je goed en kan je de natuur zijn gang laten gaan. Het is een natuurlijk proces, in de winter kan de vloer iets krimpen, in de zomer kan de vloer iets uitzetten. Zit je eronder of erboven? Dan helpen we de natuur graag een handje.
Wat te doen als je luchtvochtigheid te laag is?
Mocht je hygrometer aangeven dat de luchtvochtigheid te laag is, dan is het zaak om meteen hierop in te spelen. De gevolgen van een te lage luchtvochtigheid kunnen vervelend zijn en kan blijvende schade opleveren aan jouw vloer. De vloer kan gaan krimpen, met resultaat dat er kieren ontstaan tussen de planken. Tevens kunnen er scheurtjes ontstaan in de vloerdelen.
De oplossing hiervoor is vrij simpel. Door het aanschaffen kan een luchtbevochtiger kan je dit tegengaan. De luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de woning op de juiste peil is en dit soort problemen dus niet ontstaan.
Kan de luchtvochtigheid ook te hoog zijn?
Ja dat kan, dit zien we veelal in de zomerperiode. Dit zien we overigens ook bij laminaatvloeren! De luchtvochtigheid in de woning is dermate hoog dat de vloerdelen gaan uitzetten en kan voor een bolling zorgen. Is er niet genoeg ruimte om uit te kunnen zetten dan kan er zelfs in het ergste geval vloerdelen loskomen. In dit soort gevallen is een luchtontvochtiger aan te raden om ook hier de waardes goed te houden.
Aanschaf luchtbevochtiger
Luchtbevochtigers zijn er in vele vormen en maten, maar hoe weet je dat je de juiste kiest? Wij proberen u hier een goede richting in te geven. Het belangrijkste om te weten is om hoeveel ruimtes het gaat en wat de oppervlakte is. Als u de vloer bij ons heeft aangeschaft kunt u dit eenvoudig terugvinden op de opdracht bevestiging. Heeft u deze niet meer? Neem dan contact met ons op.
Daarnaast kunt u er zelf voor kiezen welke functionaliteiten erop wilt hebben. Moet het een geurolie kunnen verspreiden, hoe groot moet het waterreservoir zijn, zit er een ingebouwde hygrometer in, wat is het geluidsniveau en kan ik hem aansluiten op een smartphone? Let bij kinderen en huisdieren op dat u geen luchtbevochtiger neemt met warme stoom.
Wilt u meer weten over de luchtvochtigheid of heeft u andere (gerelateerde) vragen? Neem dan contact op met uw vloerenspecialist en wij helpen u graag verder!