Kurk

Hoewel een kurkvloer eigenlijk geen parketvloer is, is het materiaal wel van bomen afkomstig. Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik die met name in Portugal en in het noorden van Marokko groeit.

Een kurkvloer bestaat uit stroken of tegels en is er in vele uitvoeringen en kleuren.
Rond de Middellandse Zee, met als centrum Portugal, groeit al eeuwenlang de kurkeik. Een bijzondere boom, want als de boom ca. 25 jaar oud is levert deze een schorsdikte op van zo’n ca. 5 cm. Deze schors is met weinig moeite en zonder dat de boom er onder lijdt te verwijderen.

Zo’n negen jaar later kan van dezelfde boom opnieuw worden “geoogst” waarna de kurk laag weer aangroeit enz. enz. De geoogste schors wordt tot korrels vermalen, verhit en geperst tot tegels of stroken. Meestal bestaat kurk uit twee lagen, een basis van gemalen kurk waarop aan de zichtzijde een dun “fineerlaagje” van kurk of hout is aangebracht. Dit laatste laagje bepaalt het dessin. Het is dus mogelijk een kurkvloer te plaatsen met de uitstraling van een houten vloer.

Kurk is veerkrachtig, het vangt als het ware de klap op. Kurk kan zowel zwevend als gelijmd aangebracht worden op een geschikte draagvloer. Omdat het product zo flexibel is, zullen bij gelijmde kurkvloeren ook alle ongelijkheden van de ondervloer zichtbaar worden in het oppervlak van de kurkvloer. Aangezien geen enkele ondervloer volkomen vlak is raden wij aan deze eerst te egaliseren. Een goed alternatief is de zwevende kurkvloer, waarbij het kurk fabrieksmatig op een hdf kern is verlijmd. Middels een klikverbinding is de vloer vrij eenvoudig te plaatsen.

Voordelen kurkvloer

  • Stil
  • Voelt warm aan
  • Minder snel beschadigingen of putten
  • Werkt¬†nauwelijks
  • Zelf te plaatsen

Nadelen kurkvloer

  • Niet schuurbaar
  • Gelijmde vloeren zijn moeilijk te verwijderen