Luchtvochtigheid

luchtvochtigheid fotoHout blijft een natuurproduct dat gevoelig is voor schommelingen in de luchtvochtigheid en temperatuur.

Bij een lage relatieve luchtvochtigheid krimpt het hout, terwijl het bij een hoge relatieve luchtvochtigheid uitzet.

Dit gebeurt in een ruimte met vloerverwarming, maar ook in ruimtes met conventionele verwarming. Want hout heeft in feite weinig last van de temperatuur op zich. Wel is het zo dat de temperatuurschommelingen direct invloed hebben op de relatieve luchtvochtigheid en daar heeft het hout dus wél last van. Wanneer de luchtvochtigheid verandert, verandert door de wisselwerking van de lucht en het hout ook het vochtpercentage in het hout. Wanneer de luchtvochtigheid van de omgevingslucht te laag is, zal uw houten vloer vocht af gaan staan aan de omgevingslucht. Hierdoor verlaagt het vochtpercentage in het hout, waardoor de vloer kan krimpen en er sprake kan zijn van naadvorming in uw vloer.

Dit is het normale gedrag van een houten vloer en dient u te accepteren.

Een relatieve luchtvochtigheid (RLV) van 50 tot 60% is noodzakelijk voor een blijvend mooie vloer. Gebruik daarom gedurende het stookseizoen altijd een luchtbevochtiger en houd de luchtvochtigheid in de gaten middels een geijkte hygrometer.